HÖGAKUSTEN

Höga Kusten är en naturskön region belägen längs den svenska östkusten, närmare bestämt i Ångermanland i Västernorrlands län. Det är ett område med en imponerande kustlinje och en unik geologisk formation som har blivit en av Sveriges mest kända och populära naturområden.

 

Det som gör Höga Kusten speciell är landhöjningen som pågår här. Efter istiden började landet sakta höjas från havet, och idag stiger det fortfarande med uppemot 8 mm per år. Detta har skapat en dramatisk kustlinje med branta klippor, vackra fjärdar och öar. Landhöjningen har också avslöjat tydliga förändringar i landskapet och gett möjlighet att studera geologiska formationer.

 

Höga Kusten är också hem för Höga Kusten-bron, en imponerande hängbro som sträcker sig över Ångermanälven och binder samman de båda kustsidorna. Bron är en symbol för regionen och erbjuder en fantastisk utsikt över landskapet.

 

Området är också känt för sin rika flora och fauna, med en variation av skogar, sjöar och stränder som lockar till sig många naturälskare och friluftsentusiaster. Det finns ett nätverk av vandringsleder och cykelleder som gör det möjligt att utforska den vackra naturen och njuta av den friska luften.

 

Höga Kusten har blivit ett populärt resmål för både svenska och utländska turister. Många besökare kommer hit för att uppleva den orörda naturen, vandra längs kusten, njuta av båtlivet eller bara koppla av i den lugna och natursköna miljön.

 

Sammanfattningsvis är Höga Kusten en naturskön region längs den svenska östkusten som kännetecknas av sin dramatiska kustlinje, landhöjningen och rikliga naturupplevelser. Det är en plats där besökare kan njuta av vacker natur, friluftsliv och en unik geologisk historia.